404
Check Blauw
Gratis verzending vanaf €50,-
Check Blauw
Veilig betalen
Check Blauw
Snelle levering

Dekbedwijzer

Ben je op zoek naar een lekker koel zomerdekbed of juist een warm winterdekbed? Voor elk seizoen kun je slagen met een goed dekbed van Topsleeptextiel.nl

Een lekker luchtig zomerdekbed is ideaal voor de hete zwoele zomernachten is. Ook voor de koude winternachten is het heerlijk om onder een lekker warm winterdekbed te kruipen. Wil je liever één dekbed voor het hele jaar dan is een vierseizoenen dekbed ideaal. Een vierseizoenen dekbed bestaat uit 2 delen (zomer en voor- en najaar) die met een rits of drukknopen aan elkaar kunt maken.

De keuze uit dekbedden is enorm. Met deze dekbedwijzer helpen wij jou om tot een goede keuze te komen. Het je een vraag dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Kies in 3 stappen je nieuwe dekbed

Stap 1: Kies de vulling van je dekbed

Stap 2: Bepaal de warmteklasse

Stap 3: Kies de juiste afmeting van je dekbed

Stap 1: Kies de vulling van je dekbed

De dekbedvulling is belangrijk voor het slaapcomfort. De dekbedvulling bepaalt voor een groot gedeelte het slaapcomfort. Denk hierbij aan de kenmerken zoals soepelheid, vochtopname en vocht afgifte, warmte-isolatie, was baarheid, gewicht, allergie en veerkracht.

Snel warm in bed?
Heb je het snel warm in bed of transpireer je veel? Dan is een dekbed met een vulling van katoen, wol, bamboe of dons zeer geschikt voor jou.

Snel koud in bed?
Heb je het koud in bed? Dan is een dekbed met een vulling van dons, wol of synthetisch geschikt voor jou.

Wollen dekbed

Een wollen dekbed is een type dekbed dat gevuld is met wol, dat afkomstig is van schapen. Enkele kenmerken van een wollen dekbed:

1. Warmte: Wollen dekbedden zijn zeer warm en isoleren goed. Ze houden de lichaamstemperatuur goed vast en zijn ideaal voor koude nachten.

2. Vochtregulerend: Wollen dekbedden hebben de eigenschap vocht goed te reguleren en vocht af te voeren. Hierdoor blijft het dekbed droog en comfortabel om onder te slapen.

3. Natuurlijk materiaal: Wol is een natuurlijk materiaal en daarom duurzaam en milieuvriendelijk. Het is biologisch afbreekbaar en gaat lang mee.

4. Ademend: Wollen dekbedden zijn zeer ademend en laten lucht goed circuleren, waardoor het dekbed niet klam aanvoelt en de lichaamstemperatuur goed gereguleerd blijft.

5. Lichtgewicht: Wollen dekbedden zijn lichtgewicht en voelen daarom niet zwaar aan op het lichaam. Ze bieden toch veel warmte en comfort.

6. Hypoallergeen: Wollen dekbedden zijn vaak hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Wol heeft van nature een beschermende laag die stofmijt afstoot, waardoor het dekbed minder gevoelig is voor allergenen.

7. Onderhoud: Wollen dekbedden zijn gemakkelijk in onderhoud. Ze kunnen gewassen worden op een lage temperatuur en hoeven niet vaak gewassen te worden.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed is een type dekbed dat gevuld is met dons, dat is het zachte, pluizige materiaal dat zich onder het verenkleed van vogels bevindt. Enkele eigenschappen van een donzen dekbed:

1. Lichtgewicht: Donzen dekbedden zijn zeer licht van gewicht en bieden toch veel warmte. Dit komt omdat dons een hoog isolerend vermogen heeft en lucht vasthoudt.

2. Warmte: Donzen dekbedden zijn zeer warm en houden de lichaamstemperatuur goed vast. Ze zijn daarom ideaal voor koude nachten.

3. Zacht en comfortabel: Donzen dekbedden zijn zeer zacht en comfortabel om onder te slapen. Ze passen zich aan de vorm van het lichaam aan en zorgen voor een goede ondersteuning.

4. Ademend: Donzen dekbedden zijn zeer ademend en houden vocht goed vast, waardoor ze de lichaamstemperatuur goed reguleren en voorkomen dat je 's nachts gaat zweten.

5. Duurzaam: Donzen dekbedden gaan lang mee en behouden hun vorm en volume, waardoor ze hun warmte-isolerende eigenschappen behouden.

6. Allergievriendelijk: Donzen dekbedden zijn vaak hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Ze zijn van nature stofmijt- en bacteriebestendig en bevatten geen schadelijke stoffen.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is een type dekbed dat gevuld is met synthetische vezels, meestal polyester. Enkele eigenschappen van een synthetisch dekbed:

1. Hypoallergeen: Synthetische dekbedden zijn vaak hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Ze zijn van nature stofmijt- en bacteriebestendig en bevatten geen schadelijke stoffen.

2. Makkelijk in onderhoud: Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk in onderhoud en kunnen meestal in de wasmachine gewassen worden. Ze zijn ook snel droog en hoeven niet vaak gewassen te worden.

3. Lichtgewicht: Synthetische dekbedden zijn over het algemeen licht van gewicht en bieden toch veel warmte en comfort.

4. Goede isolatie: Synthetische dekbedden hebben vaak goede isolerende eigenschappen en houden de lichaamstemperatuur goed vast. Ze zijn daarom ideaal voor koude nachten.

5. Betaalbaar: Synthetische dekbedden zijn meestal goedkoper dan donzen of wollen dekbedden, waardoor ze een betaalbaar alternatief zijn.

6. Sneldrogend: Synthetische dekbedden zijn vaak sneldrogend en daarom ideaal voor mensen die weinig tijd hebben om hun beddengoed te wassen en drogen.

7. Beschikbaarheid: Synthetische dekbedden zijn gemakkelijk verkrijgbaar en in verschillende diktes en maten verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen een geschikt synthetisch dekbed te vinden is.

Katoenen dekbed

Een katoenen dekbed is een type dekbed dat gevuld is met katoenen vezels en vaak ook een tijk (buitenste laag) van katoen heeft. Enkele eigenschappen van een katoenen dekbed:

1. Ademend: Katoenen dekbedden zijn zeer ademend en laten lucht goed circuleren, waardoor het dekbed niet klam aanvoelt en de lichaamstemperatuur goed gereguleerd blijft.

2. Lichtgewicht: Katoenen dekbedden zijn over het algemeen licht van gewicht en bieden toch veel warmte en comfort.

3. Hypoallergeen: Katoenen dekbedden zijn hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Ze zijn van nature stofmijt- en bacteriebestendig en bevatten geen schadelijke stoffen.

4. Natuurlijk materiaal: Katoen is een natuurlijk materiaal en daarom duurzaam en milieuvriendelijk. Het is biologisch afbreekbaar en gaat lang mee.

5. Onderhoud: Katoenen dekbedden zijn gemakkelijk in onderhoud en kunnen meestal in de wasmachine gewassen worden. Ze zijn ook snel droog en hoeven niet vaak gewassen te worden.

6. Geschikt voor zomer: Katoenen dekbedden zijn zeer geschikt voor gebruik in de zomer, omdat ze koel en ademend zijn. Ze voelen licht en luchtig aan op het lichaam.

7. Beschikbaarheid: Katoenen dekbedden zijn gemakkelijk verkrijgbaar en in verschillende diktes en maten verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen een geschikt katoenen dekbed te vinden is.

Bamboe dekbed

Een bamboe dekbed is een type dekbed dat gevuld is met bamboevezels, ook wel bekend als bamboe vulling. Enkele eigenschappen van een bamboe dekbed:

1. Ademend: Bamboe dekbedden zijn zeer ademend en laten lucht goed circuleren, waardoor het dekbed niet klam aanvoelt en de lichaamstemperatuur goed gereguleerd blijft.

2. Hypoallergeen: Bamboe dekbedden zijn hypoallergeen en ideaal voor mensen met allergieën. Ze zijn van nature stofmijt- en bacteriebestendig en bevatten geen schadelijke stoffen.

3. Duurzaam: Bamboe is een duurzaam materiaal, omdat het snel groeit en weinig water en pesticiden nodig heeft. Daarom is een bamboe dekbed een milieuvriendelijke keuze.

4. Zachtheid: Bamboevezels zijn zeer zacht en voelen aangenaam aan op de huid. Een bamboe dekbed voelt daarom luxueus en comfortabel aan.

5. Lichtgewicht: Bamboe dekbedden zijn over het algemeen licht van gewicht en bieden toch veel warmte en comfort.

6. Geschikt voor zomer: Bamboe dekbedden zijn zeer geschikt voor gebruik in de zomer, omdat ze koel en ademend zijn. Ze voelen licht en luchtig aan op het lichaam.

7. Onderhoud: Bamboe dekbedden zijn gemakkelijk in onderhoud en kunnen meestal in de wasmachine gewassen worden. Ze zijn ook snel droog en hoeven niet vaak gewassen te worden.

8. Beschikbaarheid: Bamboe dekbedden zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar en in verschillende diktes en maten verkrijgbaar, waardoor er voor iedereen een geschikt bamboe dekbed te vinden is.

Stap 2: Bepaal de warmteklasse

Voor een goede slaapervaring is de warmteklasse van het dekbed van belang. Bepalend in de keuze is dan de slaapkamertemperatuur en je eigen lichaamstemperatuur. Daarnaast kan de ene persoon het kouder hebben dan de andere persoon. Dit kan ook afhankelijk zijn van lichaamsgewicht.

Warmteklasse 1:
Winterdekbed Om heerlijk te slapen bij een kamertemperatuur onder de 13 graden

Warmteklasse 2:
All season dekbed Dit dekbed kun je het hele jaar door gebruiken. Ideaal voor een kamertemperatuur van tussen de 14 en 20 graden

Warmteklasse 3:
Voor- en najaars dekbed Ideaal voor een slaapkamertemperatuur van tussen de 15 en 21 graden

Warmteklasse 4:
Zomerdekbed Een heerlijk dekbed voor de warme zwoele zomernachten. Ideaal voor een slaapkamertemperatuur van boven de 21 graden

Stap 3: Kies de juiste afmeting van je dekbed

De juiste maatvoering van je nieuwe dekbed is belangrijk voor het slaapcomfort. In Nederland wordt de onderstaande maatvoering voor dekbedden gevoerd:

Lengte: 200 cm of 220 cm

Breedte: 140 cm (eenpersoons), 200 cm (tweepersoons), 240 cm (lits-jumeaux) of 260 cm (lits-jumeaux XL)

Ben je 1.80 m of langer zijn adviseren wij om een dekbed te kiezen van 220cm lengte. Door deze lengte valt het dekbed mooi over de schouders wat voor een optimale slaapervaring zorgt. Ben je korten dan 180cm dan is een dekbed van 200cm ook een goede keuze.

Wanneer je naar de lengte van je matras kijkt en je matras is 200cm lang dan kun je kiezen voor een dekbed van 200cm of 220 cm lang. Voor matrassen met een lengte van 210cm of 220 cm dan kun je het beste kiezen voor een dekbed van 220cm lang.

Een dekbed moet ongeveer 50cm breder zijn dan het matras en ongeveer 20cm langer dan jouw lichaamslengte.

Maatwijzer voor dekbedden

Dekbedwijzer

Twijfel je over de juiste maat? Neem dan contact op.

Alleen dekbedden van de allerbeste kwaliteit

TopSleeptextiel levert alleen dekbedden van een hoge kwaliteit. De levensduur van een dekbed kan oplopen tot 10 jaar. Dit is afhankelijk van het onderhoud en de persoon die het dekbed in gebruik heeft. Het is belangrijk om het dekbed iedere ochtend goed te laten ventileren en bij een donzen dekbed deze even op te schudden.